Zingen moet, elke dag

Zingen is goed voor bijna alles. Tot die conclusie kom je als je op internet zoiets als ''zingen en gezondheid'' intoetst. Diverse universiteiten, Frankfurt, Göteborg, Oxford bijvoorbeeld, hielden zich bezig met onderzoek naar de effecten van zingen, en de conclusies zijn zeer bemoedigend.

Zingen werkt tegen stress, tegen eenzaamheid, bevordert je ademhaling, werkt pijnstillend, maakt je minder vatbaar voor virussen en bacteriën, geeft geluksgevoel, en nog veel meer. Je begrijpt nu waarom zoveel mensen in de file meezingen met de radio, het voorkomt veldslagen.

stembent op kaaspop edam, 1992.

Uit een onderzoek van de universiteiten van Harvard en Yale blijkt zelfs dat mensen die regelmatig zingen langer leven. Zing voluit onder de douche, die lekkere nagalm hept om je goed te voelen, zeggen de wetenschappers. Zingende mensen zijn gelukkige mensen, dat is een oud gezegde.

Onderzoeker Eiluned Pearce van de Universiteit van Oxford meldt dat samenzang het ontstaan van vriendschappen bevordert. Het ijs breekt eerder, stelt ze in het tijdschrift van de Royal Society Open Science. Door zingen wordt het inmiddels beroemde knuffelhormoon Oxytocine aangemaakt, bij seksuologen al langer bekend. Het bevordert de verbinding tussen mensen. Bij cursussen creativiteit bleken de deelnemers aan een zanggroep sneller dan gemiddeld vriendschapsbanden te sluiten. Het heeft misschien iets te maken met zangrituelen die in de loop van de evolutie zijn opgedoken. Rituelen verbinden mensen, dat kan elke antropoloog je vertellen.

Zingen en vrede, mooier kan je het niet bedenken.Zingen moet, elke dag, maar begin één keer in de week op dinsdag.


. .