Stembent is de Oud-Hollandse naam voor een groep stemkunstenaars.

Wij zijn een gemengd vierstemmig pop-koor met een populair eigentijds repertoire. Van Bono tot Twarres en van Train tot Lou Reed. Maar ook eens een Beatle-liedje.

We zongen 30 jaar lang op dinsdagavond in de Harmonie, in Edam maar zijn verhuisd naar de kleine kerk De Vermaning op het Nieuwenhuizenplein, oftewel de Kaasmarkt.

Stembent (hiernaast) op het podium tijdens het korenfestival in Paradiso.

Onze dirigent (al 12 jaar) is Roland Bosma uit Medemblik. Dirigent van professie, hij heeft 8 koren onder zijn beheer, van een klassiek christelijk mannenkoor, tot ons, zeg maar. Roland heeft het grootste deel van onze songlist zelf gearrangeerd.

Onze pianist is Gerard Cazemier, die regelmatig bands ondersteunt. Onder meer ook in de Edamse Harmonie.

We treden een paar keer per jaar op, ook benefiet, op festivals, concoursen, en bv. in een verzorgingshuis. Zulke optredens betekenen dat we gezelligheid combineren met kwaliteit. Sinds kort is onze concertkleding:. beneden zwart en boven groen met wit.

Wil je ons een keer in actie zien? Kijk op de pagina ''Video's en foto's' van deze site'. En verder op Facebook en Youtube. Nog beter, kom op een dinsdagavond naar de kerk. Je hoeft je komst niet aan te kondigen. De meeste songs zul je kennen, dus je kan meteen meezingen. De teksten en noten hebben we voor je op papier.


Roland Bosma, studeerde slagwerk bij Peter Vulperhorst aan de slagwerkschool Opus in Leeuwarden en aan het conservatorium van Groningen. De universiteit van Amsterdam was zijn volgende stap met de studie muziekwetenschappen. Zijn voorkeur ging uit naar de oude muziek, compositie-technieken en etno-musicologie.

Eind 2006 speelde hij de slagwerkpartij tijdens acht voorstellingen van "Der Silbersee" van Kurt Weill, eveneens in Amsterdam.
Roland is ook slagwerker bij het jazz-combo "Het Weenink-Trio" en hij maakt vooral tijd vrij voor zijn favoriete rol als drummer bij de progressieve hardrock-band "Shady Lane".


Speel je in de Vriendenloterij? Steun dan Stembent. Het kost je niks

Als je voor zingen geen tijd hebt, kun je ons toch steunen, Spelende in de Vriendenloterij kan je sponsor worden, zonder dat het een cent extra kost. Een kleine moeite, maar het koor is het waard. Stembent levert al ruim 30 jaar een bijdrage aan de Edam-Volendamse gemeenschap. De leden komen uit beide kommen, en meestal zijn onze concerten gratis.

Wil je ons steunen (koorleden mogen uiteraard ook meedoen) bel dan de organisatie van de loterij op, (088-0201020) en zeg dat je wilt dat een standaarddeel (doorgaans de helft) van je inleg aan Stembent wordt uitgekeerd. Die regeling bestaat al een tijdje. De Vriendenloterij heeft een flinke pot om verenigingen, projecten, enz. te steunen. Je inleg blijft hetzelfde.

Vandaag nog doen! Stembent heet officieel Gemengd popkoor Stembent, gevestigd op het adres van de secretaris, Christiaan Veen, Voorhaven10, 1135BR, Edam. tel. 06-51285212. Je kansen op winst blijven ongewijzigd.